24. 2. 2016

Books that have changed many

Některé chvíle nám prostě proběhnou před očima a pak už navždy zmizí. Jiné s námi ale zůstanou. Určitým způsobem nás změní, posunou dál nebo jsou tu pro nás, když je nám nejhůř. A tenhle pocit mívám po dočtení opravdu dobrých knížek. Když si uvědomím hlavní myšlenku, která vyplyne ze všech těch slov nebo mě napadne něco nového a krásného. V tomhle článku vám tedy ukážu tři knížky, tři příběhy a tři způsoby, kterým mě změnily.


http://head-up-baby.blogspot.cz/2015/10/do-what-you-love-love-what-you-do.html#more

První knížka se jmenuje Volání Netvora a napsal ji Patrick Ness (možná od něj znáte knížky Chaos, ty taky rozhodně stojí za to!), který ale pouze dokončoval práci autorky Siobhan Dowdové. Ona sama příběh načrtla, ale nestihla ho před smrtí dokončit. Je o chlapci, který se liší tím, že jeho maminka umírá na rakovinu. On si to ale za žádnou cenu nechce připustit a potřebuje pomoc, proto za ním přijde prastarý Netvor (je moudrý, silný a je to strom) a poví mu tři příběhy (v každém se skrývá malá myšlenka, kterou by si měl každý uvědomit), a chlapec mu za to poví čtvrtý - pravdu o svém strachu. Na konci bude schopen se s maminkou rozloučit. Tahle knížka je sice pro děti, ale nese v sobě hodně!

Citát: "Knihu našeho života nepíšeme slovy, řekl netvor. Píšeme ji činy. Není důležité, co si myslíš. Záleží pouze na tom, co děláš."



Tahle knížka tady už byla několikrát, ale věřte mi, ona si to zaslouží. Je to životopis Connora Franty - amerického youtubera. A řeknu vám, tenhle kluk v sobě něco má. V knížce vysvětluje svoji lásku ke kávě, způsob jakým fotí (jeho Instagram), jak se dívá na svět, proč upřednostňuje mluvení se staršími lidmi než s mladými nebo jak je důležité odložit na chvíli mobil a prostě být. Dokonalé fotky jenom doplňují celkovou úžasnost.

Citát: "Don't be fooled into believing that this, where you are right now, is all you get. Your potential is endless. Just act. Act now. Right now. Leap. Live. Love. So what are you waiting for? Go. Get started."



Poslední knížka bude opět životopis. Tentokrát našeho fotografa Roberta Vana (i když skoro celý život působil v USA). A tohle vyprávění mě dostalo zase úplně jiným způsobem. Už jsem tu knihu četla dvakrát. Nebudu ani zmiňovat fotografie, které text doplňují, protože je úplně jasné, že budou prostě něco, co si zamilujete. Ale způsob jakým on vysvětluje profesi fotografa, zkušenosti v životě nebo jenom pohled na určité věci... A ano přiznám se, fakt že žil v New Yorku a pracoval ve Vogue mému zbožňování hodně přidává.

Citát: "Ať už začínáte v Paříži, Miláně, Hamburku nebo třeba v Albánii, pro úspěch si musíte jít do New Yorku. Odtud už není kam jít."

Snad se vám článek líbil, snažila jsem se ho udělat kratší, protože já si třeba vždycky chci přečíst nějaké tipy na knížky, ale ty články jsou tak dlouhé, že mě to nakonec odradí! Kdybyste chtěli pokračování, mám v zásobě ještě hodně knížek!
K.

6 komentářů:

  1. Uh, ani jednu nepoznám, ale tá prvá ma veľmi zaujala a rada by som si tiež kúpila nejaké knižky o fotení :).

    OdpovědětVymazat
  2. Posledná kniha vyzerá vážne zaujímavo, budem sa po nej musieť poobzerať, vďaka za tip :)

    Na mojom blogu práve prebieha Giveaway s Weledou a budem veľmi rada, ak sa zúčastníš :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  3. Knihy som ešte nečítala, ale vyzerajú veľmi zaujímavo! Mňa tiež zmenila jedna knižka, ktorú som čítala :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  4. Tvůj článek mě na knížky tak navnadil, že si je budu muset také přečíst :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek! Ani jednu knížku jsem neznala, ale moc mě zaujaly. Určitě bych znovu takový článek uvítala :) oceňuji snahu udělat ho kratší, ty eseje taky nemám ráda :D

    OdpovědětVymazat
  6. Najviac ma zaujala knižka A Work In Progress. Prvýkrát som o nej počula u vás na blogu, nepoznám ani jej autora. No, mala by som sa po nej obzrieť. :)
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat