10. 12. 2017

Jak si zlepšit karmu

Jak strašně lehké je, ponořit se do svého života, věnovat se svým problémům, přátelům, lidem kolem nás. Nevnímat nic jiného, hnát se za svými cíli nebo sny. A zároveň - jaká škoda to je. Nestíháme se dívat kolem sebe. Pokládám to za chybu, protože pak nevnímáme to, co se děje za hranicemi našeho uzavřeného světa. A jednou, až ho pak doopravdy spatříme, je možné, že se budeme hodně divit.

http://head-up-baby.blogspot.cz/2016/12/me-at-age-18.html#more
Za mým (opět) poetickým úvodem se skrývá mnohem konkrétnější zpráva. Chtěla bych, aby nám nebylo jedno, jak svět kolem nás vypadá, co se všude děje. A jedna z (nespočtu) věcí, která to může značně ovlivnit je zájem o životní prostředí. Proto vám sepíšu několik tipů, jak přispět k tomu, abychom se nestyděli za to, jak to na naší planetě vypadá. 

  • Klasika na začátek - recyklujte. Všechno! Staré sešity, obaly od bonbonu, sáčky na svačinu, účtenky. Jakmile si na to zvyknete, bude vám vadit, vyhodit jen malinký papírek do normálního odpadu. 
  • Snižte množství plastu ve vašem životě na minimum. Neberte si v obchodech (ani s oblečením, knihami...) igelitové sáčky, noste s sebou vždy nějakou plátěnou tašku. Mějte jednu láhev. Používejte papírové sáčky. Kupujte ovoce, které není balené. Nebo je tu také vždy možnost, podepsat nějaké petice, např. tuhle: Plast je past. 

  • Zkuste dobrovolnictví. Nemusí to být zrovna Greenpeace. Ale ve vašem městě určitě existuje nějaký spolek/organizace/klub, který se o životní prostředí zajímá. Zkuste si je najít - když se vám nebudou líbit (což vůbec nevylučuji), nikdo vás k ničemu nenutí. A hlavně je to nepopsatelný pocit - pracovat jen tak, protože chcete. 
  • Přemýšlejte nad tím, co vlastníte a jaké nové věci kupujete. Opravdu to všechno potřebujete? Kdo vyrobil tohle tričko z obchodního řetězce, které se vám za pár měsíců v pračce sepere? Jaký měl plat, z jaké byl země, za jakých podmínek byl tenhle kousek vyrobený? Projděte si doma všechno, co vlastníte. Darujte, roztřiďte, vyhoďte. Nebuďte vázaní na hmotné věci. Pokud ho opravdu pochopíte, je minimalismus to nejlepší, co vás mohlo kdy potkat. Pusťte si třeba tuhle sérii videí: Simplify your life challenge. Nebo dokument od The Minimalists. Super tipy na to, kde koupit udržitelné oblečení najdete tady: Anna. 

  • To stejné platí pro jídlo. Označení Fair Trade nemusím představovat. Ale co takhle palmový olej, slyšeli jste o něm? Víte, co způsobují plantáže palem, ze kterých se pak vyrábí tenhle olej, který je snad v každé třetí (trvanlivé) potravině (a kosmetice, makeupu...)? Přečtěte si o tom pár článků (třeba tenhle - Palm Oil). Ano, je to maličkost. Která se ale shodou náhod vyskytuje skoro ve všech čokoládách, sušenkách a dalších podobných výrobcích. Být to tak ale nemusí.
  • Nechytejte se na konzum kolem vás. Všechny ty reklamy, Instagramové příspěvky, sponzorované články. A nebo ano. Ale alespoň nad tím přemýšlejte. Jestli vás náhodou něco/někdo jen nezmanipuloval/o. Zkrátka zkusme nad vším víc uvažovat. Vždycky se najde něco, co se dá změnit k lepšímu.
  • Poslední tip (nebo spíš prosba) - blíží se Vánoce. To znamená spoustu balicího papíru, stužek a obalů. Myslím, že jste mě pochopili, ale když tak vás odkazuji na bod číslo jedna. 
Chápu, že je tenhle článek trochu jiný. Ale já vás v tom minulém varovala, a po (krásné) podpoře, kterou jsme od vás dostaly, jsem se rozhodla, že ho i proto napíšu. Jsem zvědavá na vaše názory, komentáře, poznámky... Podvědomě tuším, že pro vás tohle žádné novinky nebudou, už vás taky trochu znám. Ostatní to ale vědět nemusí. Tak pokud se vám bude chtít o těchhle bodech říct kamarádovi, mámě nebo je třeba někde sdílet, tak pak nenajdete šťastnějšího člověka než mě. 
K.

7 komentářů:

  1. Super tipy :) přesně podle těchto zásad se snažím žít i já. :)
    Andrea Mokrejšová

    OdpovědětVymazat
  2. Amen. Je na čase jít kupředu a dělat svět krásnějším, ne ho ničit. Díky za takovéto články a lidi, jako jste vy. (Mimochodem odkaz na blog here: http://mise-milujme0.webnode.cz/blog/)

    OdpovědětVymazat
  3. A přitom stačí tak málo...používat selský rozum a srdce současně... Věrka

    OdpovědětVymazat
  4. Triedenie odpadu som začala u nás doma v Prešove a aj v Bratislave, keď som sa odsťahovala - a potešilo ma, že sa toho moji rodičia a sestry naďalej držia, aj keď už tam nie som ja; a to isté platí aj v Bratislave, kde tiež triedime a recyklujeme všetko, čo sa dá. Väčšina ľudí z môjho okolia už prešla na znovupoužiteľné fľaše, čo je super!
    Dobrovoľníctvo by som určite chcela niekedy vyskúšať, no momentálne na to nemám čas (a cítim sa trápne, že práve toto je moja výhovorka, ale skutočne už neviem, kde by som to natlačila do môjho rozvrhu). A hneď si idem prečítať o palmovom oleji ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat
  5. Jsou to maličkosti, ale jsou důležitý.
    Hlavně co se týče toho oblečení.. To mě štve nejvíc. Převážně slavné H&M.

    OdpovědětVymazat
  6. Naozaj super článok ! :) Ja na karmu verím na koľko sa mi to v živote už niekoľko krát potvrdilo a súhlasím aj s vaším článkom! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  7. Já si také ráda zlepšuji karmu, nejen tedy jídlem, ale hlavně i tím, že používám méně často plastové obaly nebo i něco jiného z plastu. Plastové výrobky a třeba balící fólie používám jen zřídkakdy a zatím jsem nenašla vhodnou náhražku za tyto výrobky, které jsou bohužel z plastu.

    OdpovědětVymazat