8. 5. 2017

Travel diary: Berlin

Vytvořila jsem si pro sebe pár pravidel, kterými se chci jednoduše řídit po zbytek života. Jedno z nich zní asi takto: Když můžeš cestovat, tak cestuj. I proto jsem se vnutila na školní zájezd svého dvojčete. A tak jsme spolu vyrazily na dvoudenní cestu. Za Berlínem, tamější kávou a spoustu dalším...

http://head-up-baby.blogspot.cz/2016/12/me-at-age-18.html#more

Do hlavního města Německa jsme jeli přes noc, takže první den, kdy jsme toho také prošli nejvíc, byl maličko krizový. Ale i tak stál za to. První zastávka byl Reichstag, kde se schází parlament. Je to ta budova, z téhle slavné fotky.


Museli jsme projít asi dvěma kontrolami, než jsme se vůbec dostali dovnitř. Zanedlouho se nám to ale vrátilo, protože jsme se nechali vyvézt až úplně nahoru, kde se nám naskytl nádherný výhled na celý Berlín. A taky hodně známá (a fotogenická) prosklená kupole.


Fun fact - ty chodníčky po stranách jsou udělané tak, že jeden slouží na výstup nahoru a druhý dolů. Což nám způsobilo lehčí zástavu mozku, protože jsme prostě nedokázaly pochopit, jak je to udělané, že se ty chodníčky někde neprotnou. :D


Co nás dost překvapilo, byl tenhle obří park - Tiergarten. Byl to opravdu obrovský kus zeleně přímo uprostřed města. Ještě víc neuvěřitelně působil fakt, že během druhé světové války to bylo vše vykácené, protože lidé neměli čím topit. 


Tak v téhle budově má údajně sídlo Merkelová...


Takovéhle nádraží by se mi u nás taky líbilo. Ani mi tolik nejde o to, že bylo naprosto obří. Ale když se pozorně podíváte přímo doprostřed fotky, zjistíte, že vidíte vlak. Jednoduše je to celé prosklené a vy tak vidíte přímo na nástupiště. Jen pro zajímavost, Deutsche Bahne jsou v Berlíně největší společností a mají nejvíce zaměstnanců.


 Tenhle památník představovat nemusím. Známe ho všichni, minimálně z fotek. Místo je to opravdu se silnou atmosférou. Počkat - bylo by. Kdyby kolem nepobíhaly desítky turistů a nehrály si na honěnou/schovávanou, či co za hloupou a nevhodnou hru si zrovna vymyslely...


První den jsme chodili vyloženě po východní části Berlína. A bylo tam znát, že se opravdu snaží, aby se dohnalo to, co se tak dlouho dít nemohlo. Všude tam byly obrovské bytovky, novostavby nebo kanceláře. Ve zkratce - na každém kroku naprosto jiná architektura.


Naopak čtvrť Nikolaiviertel je vyloženě ráj pro turisty. Malé obchůdky, kavárničky, stromy a žárovičky. Místní jí proto přezdívají Berlínský Disneyland.


Můžeme doporučit tuhle skvělou kavárnu a bagetérii v jednom. 


Překvapilo nás, kolik lidí jezdilo na kole. Cyklisty jsme potkávaly úplně všude. Ale však taky i na čtyřproudové silnici měli svůj pruh.


Slavná Fernseherturm. I na tu jsme se dostaly a ten výhled stál opravdu za to. I když to byla poslední zastávka prvního dne, a tak už jsme opravdu padaly únavou. Ani tady nás neminuly povinné kontroly.


Rozchod jsme ten den měli na Alexanderplatz, což aspoň pro nás nebylo úplně šťastně místo, protože se tam nachází v podstatě jen stanice metra a nákupáky. Tak jsme se ségrou utekly zpět do Nikolaiviertel a daly si skvělé kafe v nádherném prostředí.


Kostel, který byl za druhé světové války zničen. Místo toho, aby ho zbourali, nechali ho tak, jak byl, aby připomínal, co se tenkrát dělo. Vedle něj ale postavili nový kostel (to ošklivé vpravo). Ano, zvenku to žádný krasavec není, ale uvnitř je nádherný. Všechny ty prosklené čtverečky jsou totiž uvnitř z modrého skla.


 A na konec trocha gastronomie. Nemohly jsme odjet bez toho, abychom ochutnaly Currywurst. Co jsme ale nestihly byl Pfannkuchen - nikde jsme ho nemohly najít! Kromě výše zmíněného jsme navštívily ještě tři různá muzea, Checkpoint Charlie, a taky část západního Berlína.

Byli jste někdy v Berlíně? Nebo v Německu? Pokud ano, jaký byl váš dojem z této země? 
K.

10 komentářů:

  1. V Německu jsem sice byla, ale to jenom v Tropical Islandu. :D Tam se mi moc líbilo! :D <3 Německo mě jako takové vůbec neláká, ani Berlín. Nevím proč. Intuice? Asi. Hádam. Vím, že dnešní Němci za svojí historii nemůžou. Vlastně jsem byla párkrát v Pasově na nákupech a prostě se mi tam vůbec nelíbili. Padala na mě, kromě hnusné němčiny, kterou nesnáším, taky ošklivá atmosféra. Moc se omlouvá, kdyby někdo z vás byl milovník Německa nebo němčiny! :D Tohle je čistě jenom můj názor. :D :)
    Každopádně krásný článek a super fotky! Musely jste si to užít! :)
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Neviem či sa mi to len zdá, ale vy riadne veľa cestujete: Aspoň raz za mesiac máte nejaký nový travel post. Závidím . Mimochodom zas a znova krásne fotky!

    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  3. Fotky jsou moc krásně a ty budovy taky:) Do Berlína mě to poslední dobou docela dost táhne, tak možná letos v létě si udělám výlet do Berlína :)

    www.andreykab.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Hello my dear,

    I really enjoyed reading your blog entry. What nice impressions I like it a lot;)Berlin is a great city;)
    I am following your blog ;-*

    Hugs from Germany
    Isa


    www.label-love.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. veľmi krásne fotky! :) do berlína sa chystám už strašne dlho a nejako sa tam stále neviem dostať. už by som to mala zmeniť! :D
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
  6. Je mi strašně líto, že jsem v Berlíně ještě nikdy nebyla, přestože do Německa jedzím celkem často. Vždycky obdivuji jeho památky na fotkách a říkám si, že se tam konečně musím podívat. Mimochodem, ty tvoje fotky jsou taky úžasné. ❤️

    AESTHETICxKAT

    OdpovědětVymazat
  7. Jééé, úplně jsem si tvými fotkami oživila svůj vlastní výlet do Berlína, který byl jednodenní, takže hodně hektický. S přáteli se tam chceme podívat na vlastní pěst, protože Berlín toho má rozhodně spoustu do sebe :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherný článek a fotky! S kamarádkou se v létě do Berlína chystáme, teď jsem natěšená ještě mnohem víc! :)

    OdpovědětVymazat