4. 2. 2016

How to take great pictures

Focení je jedna z mých nejoblíbenějších činností a proto jsem se rozhodla, podělit se s vámi o to, co jsem se zatím naučila, o různé postřehy nebo tipy. Hlavně to prosím neberte extra profesionálně, protože kdybych vám měla povídat o technice, vydalo by to tak na tři články, plus byste asi nic nepochopili, protože já to tak akorát chápu ve své hlavě a tím to končí. Takže to budou spíš takové nejobecnější rady. To asi neznělo jako krásný motivační úvod, že?

http://head-up-baby.blogspot.cz/2015/10/do-what-you-love-love-what-you-do.html#more


Začneme tím klasickým - krajinou. U té platí převážně tzv. zlatý řez. (kouknětě se tady) Je to taková imaginární mřížka (určitě si ji můžete na foťáku zobrazit) a podle ní by se měla krajina správně fotit. Čáry jsou umístěny tak, aby obraz rozdělovaly na třetiny. Takže ideální fotka by např. vypadala tak, že v dolní třetině by bylo jezero, uprostřed hora a v horní třetině nebe. Samozřejmě pokud fotíte něco výrazného nebo něco, co přetína fotku do úhlopříčky (třeba řeku), můžete pravidlo vynechat - pamatujte, že nakonec je to jen na vás.


A i přes to, že bych vám jako největší radu řekla tohle: foťte, foťte a foťte, tak vás zase musím trošku umírnit. Nefoťte úplně všechno. Zkuste si ve fotce vždycky najít něco, co na první pohled zaujme. Jako starý rám nebo červená linie zastávky. Můžete se ze začátku soustředit jenom na barvy, tvary, linie a pak už to půjde samo.



Další věc - nebojte se experimentovat. Nemůžete nic zkazit. Dřív ano (protože nafotit špatně celý film by vás vyšlo docela draho), ale dnes máte tu výhodu, že když něco nevyfotíte v rovině nebo máte špatné světlo, můžete to později vylepšit. Stejně se ale pokaždé soustřeďte a opakujte si, co už víte - pak si na to zvyknete a budete to dělat automaticky!


A pro tenhle článek to poslední a nejdůležitější - mějte otevřené oči. Podle mého názoru jsou fotografie, které zachycují náhodné momenty jedny z nejkrásnějších. Vyjadřují danou chvíli, atmosféru, pocity. Ale abyste takovou fotku dobře vyfotili, musíte mít napřed zvládnuté všechny již výše zmíněné věci. Takže nezapomínejte na to, že vaše kreativita se cení nejvíce. Jednou jsem slyšela, že umění miluje výjimky. Myslím, že to mluví za vše.

Tak teď by mě zajímalo, jestli vám článek něco dal...pokud ano, co? Pokud ne, napište mi do komentářů něco, co byste chtěli vědět nebo co víte vy a já ne! Chtěli byste pokračování? Třeba zase o technické stránce focení? Já jsem teď docela ve spěchu, takže si jen vypiji (už třetí) kafe a běžím do fotokroužku (haha).
K.

12 komentářů:

  1. Krásny článok. Veľmi pekne si to všetko napísala. Úplne s tebou vo všetkých veciach súhlasím.
    Aa určite by si mohla ešte urobiť článok takéhoto typu. :)

    SASHA´S LIFE

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelé tipy ! Fotenie je aj mojim koníčkom. Milujem, keď sa mi podarí krásny záber - dokonca ešte krajší ako som čakala :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  3. no čo sa týka mňa, kúpila som si síce drahší foťák a mám ho už dosť dlho, no stále som sa nedokopala k tomu, aby podrobne zistila čo a ako sa dá s ním fotiť, čo mňa samú veľmi mrzí. Ale mohla by som si už niekedy zobrať a ísť fotiť, fotiť, fotiť.. dokedy sa nenaučím viac :) príspevok pekný a podporil ma, aby som si našla na foťák čas :) vzájomné sledovanie? :)

    Dominika Makarová fashion blog

    OdpovědětVymazat
  4. Super článok (ako aj fotky, hh)! Určite by som privítala aj pokračovania - takéto články čítam veľmi rada :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  5. Keďže som si kúpila zrkadlovku a predtým som fotila len na mobil, takéto články sú u mňa veľmi obľúbené. :) Ďakujem za tipy a budem rada aj technickému článku. :)
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé tipy! :) ..určitě bych ocenila další, třeba by mě to konečně donutilo začít s focením. Asi před rokem a půl jsem si koupila mojí vysněnou zrcadlovku a těšila jsem se, že začnu pořádně fotit, ale místo toho mi foťák leží v brašně a nemůžu se dokopat k tomu, abych vyrazila ven fotit, jo, jsem lenoch :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Unfortunately I can't read it, but the photographs look amazing! x

    OdpovědětVymazat
  8. Fajn tipy! Souhlasím s tím nefotit zbytečně všechno - potom je fotek moc, a alespoň mě je pak líto je mazat. :D

    OdpovědětVymazat
  9. milujem fotografovanie a tento článok je super! :)

    P.S: Chcela by som ťa poprosiť či by si sa nešla pozrieť na blog mojej sesternici. Je to začínajúca blogerka a tvojej návšteve by sa veľmi potešila, poprípadne aj tvojmu komentáru. Ďakujem.
    http://partofnicol.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat