19. 1. 2018

Minimalismus (a já)

Během posledních pár měsíců mi slovo minimalismus znělo v uších, a ani po tak dlouhé době se mi nepodařilo ho vyhnat z hlavy. Už se tak trochu stalo částí mého života. A proto soudím, že je nejvyšší čas, podělit se o něj i s vámi.


http://head-up-baby.blogspot.cz/2016/12/me-at-age-18.html#more


Abych vám úplně nekecala, možná už jsem tu o minimalismu něco pár krát zmínila. Teď bych vám ho ale chtěla představit trochu podrobněji. Abych ho v rychlosti shrnula - jde v podstatě o životní styl, kdy máte pouze věci, které vám dělají radost a nutně je potřebujete. To stejné platí i pro oblečení, myšlenky i lidi kolem vás. Poprvé jsem se s ním setkala někdy v létě, kdy jsem narazila na YouTube na sérii videí, jak si za třicet dnů zjednodušit život. Strašně mě to nadchlo, protože jak jistě víte, miluji organizování a třídění. A tahle videa mi nabízela něco takového udělat s celým svým životem.


Nejen, že jsem si prošla všechny svoje věci podle metody Marie Kondo (Lifechanging Magic of Tidying Up), také jsem si pokusila utřídit myšlenky, cíle, plány, způsoby organizace… Nejvíce mi dalo zabrat, vyhodit něco ze svých “sentimentálních” věcí. Nakonec jsem na sebe ale byla opravdu hrdá. Celý tenhle “životní styl” mě docela chytl, jenom jsem se bála, že mě to zase přejde. Nebo budu hromady vyhozených věcí litovat.




Nestalo se ani jedno. Nešla jsem do úplných extrémů, takže mi ještě pořád hodně věcí zbylo (jak jsem zjistila teď o prázdninách, kdy jsem si čištění zopakovala). Navíc jsem se začala víc zajímat o životní prostředí a udržitelnost. A s nimi jde minimalismus jednoduše ruku v ruce. Celé je to ale proces, rozhodně nejde o nějakou radikální změnu. Jsou i tací, kteří se rozhodnou život zredukovat to jednoho baťohu, auta nebo malinkatého pokoje. Od toho jsem ještě hodně daleko, a ani to můj cíl není. Minimalismus si každý může vyložit podle sebe.




Nejvíce mě na něm baví to, že si během celého toho procesu uvědomíte, kde máte svoje priority. Že jste sice za všechny své věci neskutečně vděční, stejně tak ale víte, že je to všechno pouze materiální a opravdovou cenu pro vás mají vzpomínky, cestování, zážitky… Jedno z dalších plus je taky fakt, že na něm dost ušetříte. Dojde vám, že všechno co potřebujete už totiž máte.


Jste taky zastánci minimalismu? A do jakých extrémů byste byli schopni zajít? Zajímali by vás další tipy nebo podrobnosti o tom, jak se snažím tenhle styl prosazovat?
K.

10 komentářů:

  1. Úžasný článek! :) Taky jsem zastánkyní minimalismu, svoje věci si už dlouhou dobu protřizuju a dodává mi to vnitřní klid :) Člověk si opravdu uvědomí, kolik toho má a že ikdyž se to nezdá, tak toho má mnohem víc, než ve skutečnosti potřebuje :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. veľmi pekný článok :) úprimne obdivujem všetkých, ktorí dokážu minimalizovať veci, ktorými sa obklopujú... ja mám pocit, že u mňa je to práve opačne - že toho okolo seba potrebujem veľa, aby som sa cítila dobre (napríklad také dekorácie, sviečky, kvety... v poloprázdnej miestnosti by som sa necítila dobre) a týka sa to aj citovej oblasti :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  3. Krásny článok, tieto o minimalizme mám naozaj rada. Síce sa za skutočného minimalistu nepovažujem, myšlienka sa mi veľmi páči a snažím sa pravidelne svoje veci triediť. Nemám rada neporiadok a bordel, zbytočnosti a zapratané miestnosti. Dostávam sa však tak do sporu s niektorými rodinnými príslušníkmi, ktorým sa moje triedenie nepáči. Ja si však myslím, že tričko, ktoré mi dva-tri roky stojí v skrini(a ďalšie roky by sa zo svojho miesta nepohlo), lepšie poslúži niekomu inému. Aspoň sa využije a tak nevyjde na zmar. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Veľmi pekný článok. Ja a minimalizmus sme kamaráti len v interiéri.

    NINAVE

    OdpovědětVymazat
  5. Minimalizmus milujem. Jednoducho sa mi v ňom žije lepšie, ako v nejakej miestnosti s milionmi vecí, kde nemôžem dýchať :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  6. Minimalismus je mi sympatický, ale zároveň se mi líbí, že si to každý může pojmout podle sebe. Protože každý má jiné priority a koníčky a podobně. Já se teď zaměřila na knížky, jelikož jsem si uvědomila, že mám tolik titulů, které už znovu nikdy neotevřu, a tak na co mít takové knížky doma, když je můžu poslat dál. Já rozhodně minimalistou nejsem, ale jsou věci, které si z tohoto životního stylu přebírám.

    OdpovědětVymazat
  7. I já jsem milovník minimalizmu, jednoduchosti... Aspon co se designu týče :-)
    https://thevelife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Krasne fotky, hezky clanek.

    Irena Novakova I The Gown
    http://www.shop-it.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Já s minimalismem "začala" asi před třemi měsíci a jsem neskutečně spokojená. Je to neuvěřitelný osvobození.

    OdpovědětVymazat
  10. Pro minimalismus jsem se nadchla už dva roky zpět když jsem viděla vide od Life by Coco, a zařala poslouchat podcast od The Minimalists. To bylo při prvním stěhování do zahraničí. Což bylo easy, protože jsem se stěhovala autem. Teď ale zažívám naprosto novou dimenzi minimalismu, když jsem na Erasmus přiletěla jen s 40 l krosnou a příručním batohem. Mám 28 kusů oblečení včetně bot a život je snadný a skvělý. :) Myslím jedno z mých nejlepších rozhodnutí. Jinak moc mě zaujaly tvoje cestovatelské články. Snad se taky brzy podívám někam dál.

    OdpovědětVymazat