15. 1. 2017

Productivity.

Zásadní otázka: Jsou víkendy na to, abychom si odpočinuli, pořádně se vyspali a strávili čas tak jak sami chceme, nebo na to abychom se učili (případně pracovali) a celkově jen doháněli to, co jsme během týdne nezvládli? Já zastávám spíš tu první možnost, zatímco učitelé, jak se zdá, mají přesně opačný názor. Nejlepší samozřejmě nejspíš je, umět vybalancovat oboje. Jenže buďme upřímní, jakmile se jednou dostanete do nálady jdu si na chvíli odpočinout, přece jen si to zasloužím (ať už o víkendu nebo po příchodu ze školy/práce) je celkem těžké se z tohoto rozpoložení vyhrabat.
Nejspíš bych měla začít s tím, jak je důležité se ráno brzo vzbudit a hned být hrozně produktivní, ale jakožto člověk, který spí do 1 hodiny odpoledne, pokud může, se k tomuto tématu radši vyjadřovat nebudu.

http://head-up-baby.blogspot.cz/2016/12/me-at-age-18.html#more
Snad nejvíc mi pomáhá, když místo kde se učím vypadá hezky. Když se totiž cítím pohodlně, tak jde všechno hned líp. Nesmím se však cítit až příliš dobře - např. učení se v posteli naprosto nepřipadá v úvahu, vzhledem k tomu, že bych skončila zahrabaná pod polštáři s mobilem v ruce a sešitem na zemi.


Pokud jste jako já a všechny své povinnosti si píšete do to do listů, pak mám další malý tip. Rozdělte si větší povinnosti menších úkolů (např. místo dějepis si rozepiště jednotlivá témata). Budete tak mít pocit, že jste toho během dne udělali víc, a i ten pocit z častějšího odškrtávání jednotlivých bodů ze seznamu pomáhá.


Udělejte si pauzu aspoň jednou za hodinu. Při učení mi nejvíc vyhovuje si rozdělit hodinu na 50 min učení a 10 min pauza. Nezáleží na tom, jestli si přečtěte kapitolu z knížky, projdete rychle Tumblr nebo shlédnete 10 minut seriálu, hlavně že se trochu odreagujete.


Tohle bude sice znít jako naprostá samozřejmost, ale já na ní zapomínám poměrně často. Nezapoměňte pít vodu. Jinak skončíte jako já, když se po dni, kdy piju jedom kafe, strašně divím,  proč se cítím tak unaveně a proč mě tak hrozně bolí hlava.


Poslední věc, která mi pomáhá je si kolem sebe uklidit. Jakmile mám pořádek kolem sebe, mám pořádek i v hlavě a hned se cítím líp. Ne že by mi tento fakt nějak zabraňoval hromadit během týdne všechny své věci na křeslo a nijak se tím netrápit.

Co pomáhá vám? Zvládáte snadno přepínat mezi odpočinkem a produktivitou?  
T.

6 komentářů:

  1. Dřív jsme byla stejná jako ty a spala do 12, ale pak za ten den fakt nic nestihnu. Teď už jsem se naučila vstávat mezi 8-9(záleží na tom, jestli si chci dělat lívance). Před obědem se už začínám učit, protože v této době jsem doopravdy nejvíce produktivní. Po větším jídle mi to totiž nemyslí, takže i když není víkend, mám raději, když jsem naučená do večeře.(i když to s narůstajícím počtem hodin nestíhám)
    Rozhodně už zvládám přepínat líp, než dřív. Jen teda musím nechat mobil v jiném patře/místnosti, nebo ho nechat někde daleko a ještě si vypnout wi-fi. Jo a taky nemůžu číst děsně zajímavou knížku. :D
    Nejlíp se mi učí, když mám věci zabarvené, můžu si je říkat nahlas a hlavně, když u toho můžu chodit.
    Místo kávy ti doporučuju zelený čaj. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem produktivní většinu dní, nemám totiž ráda, když celý den jen tak proflákám. Sice se ráda flákám, ale musí to byl tak half to half, prostě něco udělat, ale i si odpočinout. :) Hlavně teď, když je zkouškové je to důležité. Naštěstí mám dobré návyky a každý den i bez budíku vstávám nejpozději do čtvrt na osm a celkem brzy začínám s prací. Dopoledne jsem nejproduktivnější a jsme vždy ráda, když ze svého to-do listu udělám co nejvíc. A odpoledne už nemám tak produktivní, taky se snažím, ale to už víc odpočívám. (když to jde) :D
    Ale přesně chápu to-do listy (s dílčími úkoly), uklizený stůl a vodu nebo čaj mám furt na stole. Krásně napsaný článek. :)
    Andrea Mokrejšová

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný a originální článek. Jsen ráda, že jste o tom napsaly, jelikož momentálně se mi tohle fakt hodí, pololetí je zlo. A s tím pitím vody mám taky problém :D Miluju váš blog :D

    OdpovědětVymazat
  4. Snažím sa vstávať skôr a rozdeliť si úlohy čo najlepšie, no nie vždy sa mi to darí. :D

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som zase bola dlho z tých, čo sa cez víkend snažia dohnať to, čo cez týžden zameškali :D ale počas posledného roku som sa naučila aj oddychovať a máš pravdu, že keď s tým niekto raz začne tak sa už ťažko prestáva :D
    LadyinBlack

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherný a originální článek. Jsen ráda, že jste o tom napsaly, jelikož momentálně se mi tohle fakt hodí, pololetí je zlo. A s tím pitím vody mám taky problém :D Miluju váš blog :D

    OdpovědětVymazat