28. 4. 2017

What to read

Jako malá jsem knihovnu navštěvovala snad každý týden. A odcházela v doprovodu kopy knížek. Ať už fantasy, klasických románů nebo těch určených převážně pro malé holky. Přečetla jsem toho opravdu spoustu. Určitě je vám ale jasné, jak to dopadlo. Nastoupila jsem na gymnázium, času ubylo a chuti číst taky. Je přece mnohem jednodušší sednout si po dni ve škole k počítači, než se ještě soustředit na knihy. Postupně mě ale tahle fáze začala štvát, a tak mám po novém roce se stránkami plnými příběhů zase trochu lepší vztah.
 A s jakými přesně, že jsem se to skamarádila...?

http://head-up-baby.blogspot.cz/2016/12/me-at-age-18.html#more

Sice maturuji až za rok, ale i tak už jsem se pomalu pustila do povinné četby. Většinu těch knížek bych si totiž stejně přečetla. Asi před týdnem jsem dokončila Hrozny hněvu od Steinbecka. Od hodně lidí jsem slyšela, že mnohem lepší je zbytek jeho tvorby, ale já mám v seznamu četby tuhle, a tak jsem se do ní pustila. Pět set stránek plných popisu jenom jedné rodiny, stejné cesty a krajiny nezní moc zajímavě. A je pravda, že mě to sem tam trochu otravovalo. Zamilovala jsem si ale způsob, jakým autor rozvedl charakter postav a co pomocí celého příběhu chtěl říct. Takže doporučuji těm z vás, co se nebojí něčeho trochu složitějšího. A příště mám v plánu O myších a lidech!


A když je řeč o tom, co je trochu složitější... Kafka obecně je docela těžší na čtení. Po Proměně, povídce která je vcelku krátká, budete mít ještě dobrý pocit. Pokud se ale chcete vrhnout na Proces nebo Zámek, chce to už trošku víc výdrže. Alespoň podle mého názoru. Ani nevím proč, ale Proces mě i přes tu zdlouhavost a nelogičnost strašně bavil a zaujal. Naopak Zámek už mi přišel tak zamotaný, že jsem si ho ani moc neužila. Třeba je to jen můj vkus, nevím. Každopádně za mě spíš druhé dva zmíněné tituly.


Další můj oblíbený autor. Spousta lidí řeší jeho život, emigraci atd. Já se na něj dívám čistě z pohledu spisovatele a jeho psaní. A to mě fakt hodně baví. Přečetla jsem Nesnesitelnou lehkost bytí, které se mi zalíbila tak moc, že mi ségra k Vánocům darovala Valčík na rozloučenou. Ten mě hodně zaujal dějem a jeho nenápadnou propleteností. Mě ale nejvíc dostává ta plynulost, přirozenost a (ano...) lehkost jeho psaní. Právě proto zrovna dočítám Žert... Který mám mimochodem také k maturitě. Co na něj říkáte vy?


Poslední část jsem se rozhodla věnovat trošku jiným tiskovinám. Ano, časopisům! Vzhledem k tomu, že chci studovat žurnalistiku byste asi řekli, že si docela pravidelně kupuji nějaké vážnější časopisy nebo třeba noviny. No, to byste se mýlili. Nemůžu uvěřit tomu, že mi trvalo půl roku než jsem si koupila Respekt. Časopis, který jsem se rozhodla číst po LŽŠ. Ano, to bylo v létě... Každopádně mě (nečekaně!) zaujal, takže jsem se rozhodla si ho kupovat častěji. Zkuste to taky, určitě stojí za to se sem tam kouknout, co se děje ve světě nebo u nás. A co k tomu můžou říct naši redaktoři. A pokud se vám do toho nechce, mrkněte aspoň občas na Twitter, kde můžete sledovat třeba ČT24, The New York Times, BBC apod. jsem na tom poslední dobou dost závislá!

Co jste v poslední době četli vy? Zaujalo vás něco z mého výběru a doporučili byste mi něco?
K.

10 komentářů:

  1. Ja som na tom úplne rovnako - ako malá som každý utorok chodila do knižnice (keďže v ostatné dni som mala iné krúžky) a domov sa vracala s dvomi, tromi či niekedy aj viacerými knihami - a za ten týždeň som nemala ani najmenší problém to všetko prečítať. Na strednej to bolo už o čosi ťažšie, no a od môjho maturitného ročníka to ide len dole vodou. Veľmi rada by som si sadla a spokojne sa pustila do čítania nejakej knihy či ju rovno "zhltla" na jedno posedenie, ale už to jednoducho nejde. Učenia je príliš veľa, dni sú akési krátke a ja neviem, kde mi hlava stojí :D

    Každopádne, my sme mali v povinnej literatúre Kafkovu Premenu, ktorú som síce spočiatku neznášala, keďže ma začiatok vôbec nezaujal, no po dočítaní som rýchlo zmenila názor. Ak budem mať trochu viac času (čo bude najskôr asi až cez letné prázdniny, keďže celý jún strávim nad učebnicami), rada by som sa pustila aj do jeho ďalšej tvorby - už len zo zvedavosti, či je podobná Premene alebo práveže vôbec nie :D Takže vďaka za tipy! ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som to mala presne naopak. Na základnej škole ma knižky vôbec neťahali, nebavili a musela som sa niekedy až k čítaniu nútiť. Toto sa ale koncom základnej (asi v osmičke) zmenilo a zistila som že knihy sú dokonalé (to mi ale trvalo) Dnes je to podobne ako spomínaš. K čítaniu sa po náročnom dni prinútiť neveim. Ale už sa teším na prázdniny. Mam v pláne citát všetko čo som nestihla cez rok.

    MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásný článek :)

    -A- from thatismylifeandblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se tedy moc O myších a lidech nelíbilo. Líbily se mi ukázky v "čítance" a to jak o tom učitelka mluvila, ale samotná kniha mě až tolik nezaujala. Jenže já celkově tu maturitní četbu nemusím a irituje mě tak malý seznam. Ach jo.
    Já jsem naposledy četla Případ Amelia. :)
    Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem ještě donedávna měla takový vzdálený vztah s knihami, ale od nového roku se každý den snažím tak dvě tři kapitoly přečíst a já mám zas chuť číst. Jednou z knih, kterou jsem si v poslední době zamilovala, je Siréna od Kiery Cass. Doporučuju. ❤️

    AESTHETICxKAT

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem to měla stejně, jako malá jsem byla posedlá všemi detektivkami pro děti a pamatuju si jednu sérii o dvou čarodějkách :D Ale po škole a učení na čtení prostě nálada není a vždycky u toho usnu. Já maturuju za měsíc, a ještě jsem to nedočetla všechno :D proměnu ale nemůžu, ta je hrozná, kdežto o myších a lidech je moc fajn :) Držim palce ať čtení jde a nedopadneš jako já :D

    Cosmokočka

    OdpovědětVymazat
  8. Ja som tiež ako malá chodila neustále do knižnice a knihy som doslova hltala jednu za druhou,ale postupom času ani neviem presne kedy, som zrazu už nemala na čítanie toľko času.
    Čo sa týka povinného čítania tak Premena od Kafka mi až tak nevadila lebo bola dosť krátka,ale celkovo sa mi väčšinou povinné čítanie číta dosť ťažko. Od začiatku roka som si dala ale také malé predsavzatie že musím pravidelne viac čítavať tak zatiaľ to dodržiavam a dúfam,že mi to vydrží dlho. :)


    http://wanderluststhoughts.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  9. Do knižnice milujem chodiť! Vždy tam nájdem niečo nové na čítanie. Síce si knihy veľmi rada aj kupujem, knižnica má úplne iné čaro :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS


    OdpovědětVymazat