28. 8. 2017

Art

Když se řekne slovo umění, většina lidí si hned představí obraz visící v galerii. Ale umění je podle mě víc než to. Může to být i psaní, filmy, herectví, fotografie, tanec, zpěv, vlastně jakákoli tvůrčí činnost. Když se nad tím opravdu zamyslíte, umění je všude kolem vás. Styl, kterým se někdo obléká, zajímavě připravené jídlo, dokonce i způsob, kterým někdo dělá kávu. To všechno se dá brát jako umění. Aspoň já to tak vidím. (A s tím kafem to myslím naprosto vážně.)

 http://head-up-baby.blogspot.cz/2016/12/me-at-age-18.html#more
Ať už se věnujete jakékoli kreativní činnosti, jedno pravidlo platí všude. Nebojte se dělat chyby. Já vím, není to zrovna nejoriginálnější rada, ale o to víc je pravdivá. Ale bez toho aniž byste párkrát chybovali, se nikdy neposunete dál.


V tom co vás baví, nemusíte být vždy dobří. Tak to prostě je. Ale vadí to něčemu? Nemůžete čekat, obzvlášť když se něčemu teprve učíte, že v tom hned budete nejlepší. Ano, někdo má už od narození na některé věci dechberoucí talent, ale to je jen hrstka lidí. Většinou to chce hodně trpělivosti. A teď nemluvím o dnech nebo měsících. Opravdu se v něčem zlepšit může zabrat i roky. To ale určitě není důvod to vzdát. Když vás něco opravdu baví, tak se tomu prostě věnujte.


Někteří lidé se až moc zaobírají tím, aby našli svůj styl. Ani já nejsem výjimka. To ale není to nejdůležitější a někdy vám to dokonce zabraňuje zkoušet nové věci. Ať už jde o módu, styl kresby nebo fotek, nebojte se experimentovat. Prostě zkoušejte všechno možné, a váš styl z toho postupně vyplyne.


Chápu, že ne všichni se zabývají něčím kreativním, ale překvapivě i věda nebo práva můžou mít s uměním něco společného. Pokud v tom chcete být opravdu dobří, musíte tvrdě pracovat. I umění má svá pravidla a techniky. Např. fotograf se musí naučit kompozici se stejným odhodláním s jakým někdo studuje chemické vzorce. Umění není jednoduché.

Snad se Vám článek líbil. Jde o věci, které jsem se postupně naučila z knížek, Youtube a citátů nebo jsem si je po nějaké době uvědomila sama. 
Jaký názor máte na tohle téma? Děláte něco kreativního (kromě toho že velmi pravděpodobně píšete blog)? Máte sami nějaké rady/tipy?
T. 

7 komentářů:

  1. presne, ako píšeš - umenie je všade :) a veľmi sa mi páčila tvoja perspektíva, že aj robenie kávy môže byť chápané ako umenie ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tedy kromě blogu maluju, kreslím, věnuji se fotografování a vedu kroužek keramiky. Navíc pracuji v družině, tam se toho taky dělá dost 😉 Pěkný článek
    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  3. Já se ztotožňuju snad s každou větou, kterou jsi napsala, nádherný článek! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím s tím, že umění se dá najít ve všem. Nesouhlasím s tím, že většina lidí si představí obraz v galerii, zrovna tohle bych takto nebagatelizovala.

    OdpovědětVymazat
  5. Veľmi pekný článok, myslím, že bez umenia by sa fungovať vôbec nedalo. A určite je dôležité robiť chyby, každý deň, lebo iba tak sa vieme zlepšovať :)
    GlitterCircus

    OdpovědětVymazat
  6. A přesně to se mi na umění líbí :) Různorodost, není to jen o obrazech, ale o celkovém vyjádření :) Moc se mi líbí obrázek s kočičkou - vidím sebe s kávou :D

    OdpovědětVymazat
  7. Jak píšeš, umění je v podstatě všechno - třeba umění žít :)! A máš taky pravdu v tom, že abychom mohli najít svůj styl a objevit třeba nové cesty, musíme se naučit těm starým. Něcco, s čím jsem měla vždycky problémy ve výtvarce, jelikož jsem nechtěla poslouchat pravidla a učit se starým věcem, jenže jak mi jednou řekla učitelka, abych mohla dělat experimenty, potřebuju nejdřív umět ty základy. A tak to je se vším.

    OdpovědětVymazat