17. 9. 2017

Little organization tips

Začátek podzimu s sebou nepřináší pouze chladnější počasí, barevné listí a teplé nápoje, ale pokud studujete, i více povinností (to ovšem na mé lásce k podzimu nic nemění). Někdy je všeho až příliš a je velmi jednoduché, se do všeho zamotat a na něco jako organizace úplně zapomenout. A protože mě organizování a plánování poměrně baví, rozhodla jsem se se s vámi podělit o pár menších tipů, které vám pomůžou zůstat víc zorganizovaní.

http://head-up-baby.blogspot.cz/2016/12/me-at-age-18.html#more

Jako první prostě musím zmínit to do listy. Sepsat si na každý den seznam úkolů vždy neuvěřitelně pomáhá. Nejlepší je zvolit si na každý den max. 3 hlavní úkoly, které chcete splnit, a ty pak rozdělit na menší kroky. Ale plánování je samozřejmě vaše věc a záleží jen na vás, jak si své seznamy sepisujete. Ani si kvůli tomu nemusíte hned kupovat nový diář, seznamy si můžete psát na útržky papíru, pokud vám to tak vyhovuje.


Každý den si udělejte aspoň pár minut  na úklid. A teď nemyslím, že musíte každý den vysávat a utírat prach. Ale když si před prací nebo učením poklidíte stůl, budete si hned připadat méně zahlceni a bude kolem méně věcí, které vás mohou rozptylovat. Stačí uklidit hromadu oblečení, která se válí na křesle nebo schovat papíry, které leží všude okolo. Opravdu stačí jen pár minut.


Když už se pustíte do práce, snažte se soustředit pouze na jeden z bodů ve vašem seznamu. Je lepší se věnovat jedné věci naplno, než řešit pět věcí naráz, ale ne pořádně. Pokud toho máte některý den opravdu hodně, rozdělte si úkoly podle důležitosti a napřed se věnujte těm neodkladným a nejdůležitějším záležitostem.


Dejte si záležet, aby měla každá věc ve vašem pokoji jasně stanovené místo. To vám urychlí úklid a kolem se nebudou povalovat všemožné věci. Ty, které používáte denně si nechte vždy po ruce, abyste k nim měli snadný přístup a zbytek klidně poschovávejte do krabiček, složek apod.

Tipy jsou sice celkem jednoduché a základní, ale občas je dost snadné přesně na tyhle věci zapomínat. Každopádně doufám, že se Vám článek líbil. :)
Píšete si rádi to do listy? Baví Vás organizování a plánování? Jaké jsou Vaše tipy na lepší organizaci? 
Mějte se krásne!
T.

12 komentářů:

  1. Tyjo zrovna tyhle vsechny body delam a jsou super :) ale rekla bych, že nejvic je to pokazdy o tom, jestli clovek chce, pokud ne, jsou mu vsechny To Do Listy světa k ničemu :)
    https://sarushef.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. dlho som mala problem nejako sustredit sa na veci okolo seba najma ked som sa potrebovala ucit az do bodu uzkosti. potom som vsak zacala robit to do listy a nejako sa snazila utriedit cas ktory mam a efektivne ho rozdelit. nie len ze to bolo dobre pre moje studijne vysledky ale aj moj mentalny stav! teraz si uz neviem predstavit existovat bez nejakeho mensieho planovania :))
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
  3. Tak některé body dělám už dlouho a ani jsem si neuvědomovala, že to s nimi je lepší. Ale když se nad tím zamyslím, tak to všechno opravdu funguje :) hezký článek :D
    jdusizasvym.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek! S tím uklízením to tak mám taky. Uklízím si jen něco, ale každý den, abych to pak nemusela dělat všechno najednou a takhle mi to zabere třeba jen půl hodinky a navíc se cítím lépe, když to mám všechno zorganizované. Jinak "todo" listy si taky sepisuji. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  5. Som človek, ktorý má rád poriadok, ale nikdy sa mu veľmi nechce upratovať - najmä nie večer :D Pomerne často máme so spolubývajúci movie nights, a o polnoci sa ani jednej z nás nechce umývať misky od popcornu alebo naspäť ukladať vankúše :D Ale v poslednej dobe som si povedala, že i cez únavu vždy musím upratať aspoň tri či štyri veci - napríklad odniesť poháre a taniere do kuchyne, odložiť notebooky či pozdvíhať vankúše zo zeme, a skutočne to spraví veľký rozdiel pri upratovaní na ďalší deň ráno :D
    Skvelý článok! ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat
  6. Mně hrozně organizování a plánování baví, jen to plnění je trošku horší.
    Máš pravdu no, na ty nejmenší věci se pak zapomíná nejvíc.

    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  7. Zorganizovať si život a neplytvať časom hlavne ak ma na druhý deň čaká písomka či skúšanie je podľa mna extrémne hardcore a pri dobe instagramu niekdedy priam nemožné. Ale myslím si, že tieto tvoje typi, ktoré sa snažím aby sa stali mojimi zvykmi mi v tom pomáhajú. Kedysi mi nevadil neporiadok, ale dnes si každý večer dám tu námahu a aspoň si poodkladám veci či obelečenie, ktoré nie je tam kde má byť a hneď som na druhé ráno šťastnejšia že som to urobila večer lebo kto sa ráno rád budí do neporiadku. Super. Článok. Inak mohli by ste urobiť ešte niečo o bullet journal! Nejaké ďalšie typi pretože som sa konečne presvedčila že deň do toho!
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  8. Super článok a hlavne užitočný! :) Ja mám s organizáciou trošku problémy, takže tento článok mi ozaj pomohol :)))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  9. Tyto tipy se snažím dodržovat a vždy mi pomůžou se lépe soustředit :) To do listy si píšu i já, ale většinou jen na papírky, žádné speciální sešítky nemám :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  10. Nějaký takový diářek s různýma TO DO LISTama bych taky potřebovala, ale jsem taková, že si ho sice udělám, ale pak mi jeho používání vydrží ani ne měsíc.. :/ Mně vyhovuje si prostě na papírek na pracovní stůl napsat, co mě třeba v jaký daný den čeká :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tenhle článek se vážně hodí a ještě k tomu je ilustrovaný takovýma pěknýma fotkama :) snažím se být tento rok více organizovaná a zatím to celkem jde, ale tipy a rady ocením vždycky!

    OdpovědětVymazat
  12. ty si úplne môj človeeek! :D ja tiež mám rada vo veciach poriadok :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat