29. 3. 2018

Zero-waste: 5 tipů pro bezobalový život

Život bez plastu, bez obalů, bez odpadu. Zero-waste lifestyle má hned několik podob, stejně jako už víckrát zmiňovaný minimalismus. A stejně jako on pomáhá naší planetě. A ne, nejsem členka žádné radikální organizace, ani vám nehodlám ukazovat hrozné obrázky trpících zvířat. Věřím totiž, že jste si všech rizik vědomi sami a pokud ne, tak je pochopíte i z mých slov.

http://koutsveta.blogspot.cz/2018/04/moje-myslenky-v-citatech.html#more
Jak jsem naznačila v úvodu, abyste mohli tenhle "životní styl" zastávat, nemusíte nutně běhat bosky po lese, připoutávat se k traktorům nebo vylívat na kolemjdoucí kyblíky červené barvy. Tím nechci tyhle činy soudit, snažím se jen vysvětlit, že se tenhle způsob žití může klidně stát běžnou normou. Jde o to, abychom zmenšili svoji plastovou stopu, a tím pádem pomohli naší přírodě. Plast se totiž nerozkládá, pouze se rozpadá na menší části. A ty na naší planetě zůstanou klidně i několik stovek let (vědci sami dosud neví, jak přesně dlouho). To znamená, že se dostávají do potravního řetězce živočichů (a pravděpodobně i nás), znečišťují moře i pláže, zabraňují úrodnosti půdy a při spalování šíří jedovaté látky. Je toho samozřejmě víc, ale pro stručný obrázek to stačí. Jak můžete pomoct?

1, Úplně nejjednodušší a nejzákladnější změna - noste plátěnou tašku. Hoďte si ji do batohu/kabelky a kdykoli, kdy půjdete do knihkupectví/obchodu s oblečením/supermarketu, nebudete si muset s povzdechem kupovat igelitku. Další super krok je vzít s sebou i malý přenosný hrnek na kafe, takže až příště zatoužíte po kávě do ruky, budete vědět, že po sobě nenecháte zbytečný odpad.


2. Nejvíce plastu se přirozeně vyskytuje v naší kuchyni. Dnes se do něj balí skoro všechno jídlo. Začněte tím, že budete ovoce, zeleninu i pečivo nakupovat do plátěných či jiných tašek. U nás bohužel nejsou zero-waste obchody tolik rozšířené, ale pokud budete pořádně hledat, určitě v okolí minimálně jeden najdete. Jde o to, že potraviny jako těstoviny, kuskus, vločky, oříšky, cornflaky a další nakupujete do svých nádob - vše se prodává na váhu. Je to naprosto skvělá věc a stojí minimum námahy.


3, Další oblastí, která vyžaduje už trochu víc odhodlání je kosmetika. Pořiďte si bambusový (či jiný kompostovatelný) kartáček. Můžu potvrdit, že čistí úplně normálně a je super lehký. A pokud je váš argument, že nemáte kompost, tak jde jen o výmluvu - já taky ne, pořád nevím, co s ním pak udělám, ale přinejhorším ho půjdu zakopat do lesa nebo tak... Super je taky pořídit si bavlněné tamponky, které stačí jen čas od času (podle potřeby) hodit do pračky. Těch změn je strašně moc - vydaly by na další článek.

4, Nenakupujte v normálních řetězcích s oblečením. Myslím, že i když patříme k těm státům, kde nejsou second-handy tak luxusní jako třeba v Dánsku, pořád si máme z čeho vybírat. Tak nebuďme líní a nepodporujme tu masovou výrobu, která absolutně nedbá na životní prostředí (nepočítám udržitelné kolekce či lokální výrobu).


5, Poslední tip je opravdu primitivní. Přemýšlejte nad tím! Uvažujte, kde všude můžete plast omezit (v papírnictví, nakupování jídla s sebou, makeupu...) a snažte se najít alternativu. Ze začátku je to pracné, ale má to smysl. Na rozdíl od bezmyšlenkovitého plýtvání.

Článek zní pravděpodobně trochu rázně, ale takovéhle téma se jinak podat nedá. Je pro mě hodně důležité, a tak doufám, že vás minimálně zaujalo a zkusíte převzít alespoň pár z výše uvedených rad. Sdílejte s rodinou, kamarády nebo známými - nikdy nevíte, koho to může zaujmout! A jaké tipy napadají vás?
K.

12 komentářů:

  1. Zrovna před malou chvilkou jsem si na instagramu projížděla profil czech zero waste :D Já jsem v tomto začátečník, ale snažím se dodržovat základní tipy, hlavně s tou plátěnkou, nebrat sáčky zbytečně, káva do hrnečku atd. Je skvělý, že se o tom více píše, třeba to pohne s víc lidma :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten šampon už chci delší dobu vyzkoušet :) své vlastní tašky na nákup už delší dobu nosím, to mně přijde super :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  3. Plátěnou tašku mám u sebe vždy, je to super věc :) Jinak je skvělý, že se někdo o tohle téma zajímá a napsal takovýhle článek, palec nahoru!!!

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  4. Poslední dobou nad tím dost uvažuju a už jsem si dokonce pořídila plátěnou taštu. (Okay, spíš to bylo kvůli tomu, že jsem moc velký skrblík na to, abych dávala pořád za hnusný igelitky v obchodech, ale snaha se cení)

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju články na tohle téma. Je skvělý, že se stále najdou tací, kterým není lhostejné co se děje s naší planetou.. :). Plátěnou tašku moc nenosím, ale snažím se alespoň brát papírový, ne igelitky. A bambusový kartáček si stopro koupím, až dodělám své koupené curaproxy :-/ :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky se o zero waste zajímám. Jen mi přijde, že moc lidí o tom nemluví/nepíše. Já o tom určitě časem taky napíšu a je super, že jsi napsala tenhle článek a dáváš tak tipy ostatním, rozšiřuješ informace o takovém způsobu života...:)

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek :) Já nad tím poslední dobou hodně přemýšlím a hodně velkou část odpadu už jsem omezila, ačkoli to rozhodně není 100%. A naturinku miluju, už od nich mám několik věcí a jsou skvělý!
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  8. Skvelé tipy!! Niečo takéto som potrebovala, pretože viem, že vyprodukujem dosť odpadu práve s obalmi a podobnými vecami.
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  9. Něco dodržuji, na něco se teprve chystám. Jsem strašně ráda, že na tenhle ekologický směr se přeorientovává více lidí a to hlavně těch mladých - jen doufám, že nám to vydrží až do smrti!

    OdpovědětVymazat
  10. skvelý článok a super tipy :) o tomto sa podľa mňa oplatí neustále hovoriť a šíriť to medzi ľuďmi ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  11. Super článok, plánujem pomaličky zmeniť svoj život práve týmto smerom a tiež plánujem písať o niečom podobnom v budúcnosti.

    ethical vibes / blog instagram

    OdpovědětVymazat
  12. Pokud tě zajímá toto téma, určitě ti musím doporučit eshop greenmat . Mají tam spoustu věcí, které jsou zero waste a nebo třeba jen prostě přírodní. Já tam nedávno nakoupila spoustu věcí i kosmetiky a je to rozhodně můj nový nejoblíbenější přírodní obchod.

    OdpovědětVymazat