19. 8. 2016

Travel Diary: Finland

Jak asi víte, zhruba před měsícem jsem byla na roadtripu po Skandinávii. Za dva týdny jsme ji projeli skoro celou a navštívili spoustu zajímavých míst. A to bych nebyla já kdybych celou tuhle cestu nezdokumentovala fotkami. Lépe řečeno šesti tisíci fotkami. Ano, jsem blázen. Věřte mi, že probrat se takovou hromadou fotek nějaký ten čas zabere, takže proto píšu tenhle článek až teď. I když jsem spoustu fotek vymazala, zbylo jich pořád hodně. Takže jsem se rozhodla fotky rozdělit do několika článku. V tom dnešním budou fotky a moje cestovatelské rady (které, prosím, berte z rezervou- nejsem cestovatel) z Finska, které jsem navštívili jako první.

http://head-up-baby.blogspot.cz/2015/10/do-what-you-love-love-what-you-do.html#more

Do Finska jsme přijeli lodí ze Stokholmu. Nejdříve jsme navštívili Helsinky, kde ale hrozně pršelo, takže jsem skoro nic nefotila. Dál jsem pokračovali do národního parku Koli. Pokud budete cestovat po Finsku, tenhle park vám rozhodně doporučuju navštívit. Je tam nádherná příroda a krásný výhled na okolní jezera. My jsem se po parku chvíli procházeli, vylezli na několik vyhlídek a pořádně se najedli borůvek.



Celkově je ve Skandinávii docela problém s ubytováním. Když už někde najdete hotel, je většinou strašně drahý, takže je lepší ubytovávat se v kempech. Zvlášť pokud spíte každou noc někde jinde jako my. Kempy, které jsme navštívili, byly hezké a čisté. Chatky byly sice občas dost malé, ale jednu dvě noci se to dalo zvládnout. Ve Finsku byla navíc skoro vždycky u společných sprch i tradiční sauna. Tohle konkrétně je kemp u jezera Inari (v tomhle jezeře jsem se asi v 15 stupních koupala a samozřejmě že jsem potom byla nemocná!), kde jsme měli pro jednou extrémně velkou chatu.



Při průjezdu Finskem jsme se samozřejmě museli zastavit v Santově městečku na polárním kruhu. Bála jsem se, že to bude hodně komerční a že tam budou zástupy asijských turistů, ale příjemně mě tohle místo překvapilo. Bylo tam docela hodně obchodů (nejenom se suvenýry), Santova pošta a dokonce i Santa sám. Za setkání s ním jste si ale musíte připlatit 30 euro. Taky si v jednom stánku můžete nechat udělat certifikát za překročení polárního kruhu.



Navštívili jsme malé městečko Savonlinna, kde je krásný hrad Olavennlina a taky tyhle dokonalé dřevěné domečky.



Asi čtvrtý den naší cesty nás čekal výstup na horu Sannu. Říká se, že je to nejkrásnější hora Finska a já to můžu jenom potvrdit. Tohle místo bylo jedno z nejhezčích, které jsem ve Skandinávii navštívila. Byly jsme ubytovaní těsně pod horou, takže jsme se ráno nasnídali a hned vyrazili nahoru.




Cesta má zhruba pět kilometrů. Nejdřív se jde po takových lávkách v lese, který je naprosto
nádherný. A potom se už začíná stoupat nahoru po schodech, ale není to nic strašného a výstup se dá v pohodě zvládnout. Když jsem vylezla na vrchol prostě jsem si tam sedla a seděla asi hodinu. Nemohla jsem se od toho výhledu odtrhnout. Byla to prostě nádhera!



Potom jsem postavila tuhle kamennou hroudu (měla to být taková ta věž, co všichni všude staví) aby tam po mě něco zůstalo, všechno pořádně vyfotila a vydala se dolů.



Když jsem slezla dolů dala jsem si za odměnu kávu a nejlepšího skořicového šneka (kterých jsem mimochodem ve Skandinávii snědla až děsivě moc)!

 

Tohle je takový typický finský les.



Při průjezdu Finskem jsem se zastavili ve stanech Laponců. Prodávali tam různé sobí salámy, velrybí maso a jejich výrobky. Tam jsem si ale nic nekoupila, protože to měli děsně předražené a spíš mě zaujali jejich psi Husky. Ty jsem si hodinu hladila a fotila.

Doufám, že se vám cestovatelský článek líbil a že jste se alespoň prostřednictvím fotek mohli do Finska podívat. Už pro vás chystám další podobné články, takže se máte na co těšit. Užívejte si prázdniny a nic si nedělejte z děsivě blížícího se začátku školy (troška pozitivity nakonec!).


B.

6 komentářů:

  1. fotky sú prekrásne! Škandinávia je môj sen, a preto ti v dobrom závidím, že si takýto výlet absolvovala ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Neskutečná nádhera! ♥ Norsko sice u mě stále vede, ale ráda bych se podívala už i do Finska :)

    GIVEAWAYAnother Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Oo. Neskutočné. Prekrásne fotky! Fínsko mám moc rada, a síce som tam ešte nebola, ale je to môj veľký sen isť sa tam pozrieť. Tieto severské krajiny ma lákajú viac ako Amerika.

    SASHA´S LIFE

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je krásne. Fínsko ma nikdy nejako nezaujalo (za to moja kamarátka ho zbožňuje), ale teraz ma vážne uchvátilo. Ale zase pravdou je, že v každej krajine nájdeme niečo nádherné. :) Každopádne, nádherné fotky. Určite si si to užila.

    OdpovědětVymazat